Journalistiek

Schrijven

Journalistiek is een prachtig vak. Uitzoeken, praten, bellen, e-mailen, reizen, nog eens praten en bellen en dan: schrijven. Het heeft me door heel Nederland en over de halve wereld gebracht. Ik was freelancer, werkte voor regionale bladen en in veertien jaren bij dagblad Trouw schreef ik nieuwsartikelen, interviews en reportages in binnen- en buitenland. Daarna was ik zeven jaar adjunct-hoofdredacteur bij het regionale dagblad PZC.

Bij krantenuitgever Wegener was ik aansluitend drie jaar lang verantwoordelijk voor alle journalistieke opleidingen en begeleidde ik de nieuwe instromers.

Sinds ik als zelfstandig journalist in november 2009 de journalistieke draad weer oppakte, schreef ik onder meer voor Vrij Nederland.
Ik ben beschikbaar voor trainingen en advies op allerlei journalistieke terreinen.
Opdrachtgevers: dagbladen, weekbladen, maandbladen, bedrijfsbladen, periodieken van instellingen en de overheid.

 

Begeleiding en workshops

De dag- en weekbladjournalistiek is de afgelopen jaren sterk veranderd, in navolging van het leesgedrag. De lezer is kritischer geworden. Hij wil sneller, kort en bondig geïnformeerd worden.

Door mijn jarenlange ervaring als journalist en als docent, kan ik jonge én ervaren journalisten bijstaan met zowel persoonlijke begeleiding als gezamenlijke workshops. Op basis van lezersonderzoek gaan we na wat de lezer leest, hoe hij lees, wanneer hij afhaakt en hoe dat te voorkomen is.

Deze workshop verzorgde ik tot dusver voor journalisten van Wegener, de Standaard en het Nieuwsblad (beide in België).

Opdrachtgevers: dag- en weekbladredacties, individuele redacteuren, journalistieke opleidingen (ook postacademische).